Maandag 20 mei (Pinksteren) zijn wij GESLOTEN!

Publicatie in Pluimveeweb

In de laatste editie van Pluimveeweb is onderstaand kennisartikel te lezen…
En dat delen we graag nogmaals… Heb je vragen na het lezen van dit artikel ?
Neem dan contact met ons op.

 

Fotoserie: Twee bedrijven op één erf “Wat je zelf kunt doen, maakt je minder afhankelijk”

Hoewel opgegroeid tussen kippen en hanen, was ’t voor Jan van Gils geen uitgemaakte zaak dat hij de pluimveehouderij van zijn ouders zou overnemen. Hij koos voor de studierichting elektro mechanica en startte vervolgens zijn eigen bedrijf hierin. Vanaf het erf van zijn ouders bestiert hij sindsdien een installatiebedrijf voor stalventilatie en stalverlichting – niet voor pluimvee, maar voor koeien. Melkvee is Jan ook niet vreemd. Als klein kind liep hij tussen de koeien thuis op het erf, totdat zijn ouders vijventwintig jaar geleden de overstap maakten van zoogdieren naar pluimvee. De ouders van Jan begonnen met een stal met 10.000 moederdieren.

Electro mechanica mocht dan wel Jans interesse hebben, het boerenleven was nooit uit zicht. Bij Van Gils thuis was het de bedoeling dat de drie kinderen meehielpen, herinnert Jan zich. Na schooltijd waren de broers Van Gils en hun zus in de stal. Met de jaren nam het aantal kippen gestaagd toe en verdubbelde zelfs tot 40.000 wanneer in 2013 een tweede stal wordt gebouwd.

Jan: “De nieuwe stal werd volledig geautomatiseerd opgeleverd. Met het oog op de toekomst kozen we ervoor om de oude stal te verlengen en te moderniseren. Destijds was al duidelijk dat ik de pluimveehouderij zou overnemen. Het installatiebedrijf was groter geworden. Doordat er meer collega’s op montage zijn, ben ik nu veel op kantoor voor de planning en de administratie. Dit is goed te combineren met het werk op de pluimveehouderij, vooral nu de stallen volledig geautomatiseerd zijn.”

De uitbreiding naar twee stallen en 40.000 moederdieren had invloed op de planning van de pluimveehouderij. Jan: “De tijd van de leegstand is te kort. Vaak moeten we op zondag ontsmetten, zodat DGZ’s maandags de staaltjes kunnen nemen. Er is geen externe firma die structureel op zondag wil ontsmetten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een degelijk apparaat waarmee we zelf onze stallen kunnen ontsmetten. Ook om onafhankelijk te zijn van een externe firma en zonder zorgen het ontsmetten te kunnen plannen.”

Jan wil een ontsmettingsapparaat dat minstens 10 jaar meegaat. Zijn eerste aankoop bleek een kat in de zak en was snel kapot. Hij vervolgde zijn zoektocht en kwam toen terecht bij Veugen Technology in Nederweert. Jan: “Bij Veugen leveren ze ontsmettingsapparaten op maat en dat is belangrijk voor ons. Mijn broer heeft namelijk ook een pluimveehouderij en we willen het apparaat op beide bedrijven inzetten.” De Powerfogger 100 met duo kop is voor de broers Van Gils op enkele onderdelen aangepast. Zo kan het ontsmettingsapparaat makkelijk met een heftruck vervoerd worden.

“Onze stallen zijn 85 meter lang, maar de Powerfogger kan wel tot 140 meter nevel wegwerpen. Misschien te oversized, maar dat was wel een bewust keuze. Je weet niet wat de toekomst brengt. Misschien gaan we nog stallen verlengen of nemen we een stal van 120 meter over en dan is onze apparatuur daarvoor al geschikt,” vertelt Jan met zijn blik immer op de toekomst gericht.

Bij gebruik van de Powerfogger is de hele stal binnen 2 tot 3 uur beneveld. Zo kan Van Gils makkelijk binnen een dag zijn beiden stallen ontsmetten. Inmiddels heeft hij het apparaat 10 jaar in gebruik. Recentelijk is er door Veugen Technology groot onderhoud gepleegd aan de Powerfogger. Verschijnende onderdelen zijn vervangen. Jan: “Het ontsmettingsapparaat ziet er heel goed uit. Er is niets dat eraan hapert. Nu enkele onderdelen zijn vervangen kan de ontsmetter weer minstens 9 tot 10 jaar mee.” En daarna, als het ontsmettingsapparaat echt afgeschreven is? “Dan zal ik direct een ander terugkopen,” besluit Jan.

 

 

Copyright Veugen Technology B.V. - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Website door Bonsai media