Whitepaper: FVX-Sprayer

De FVX-sprayer is nieuw op het gebied van vaccinatie met aërosol- en spraymachines

Al vele jaren zijn dierenartsen en veehouders op zoek naar een draagbare, lichtgewicht en snoerloze sprayer die gemakkelijk is in gebruik, zonder het ongemak van verlengkabels. De FVX-sprayer combineert de voordelen van ULV-vernevelingsmachines (bijv. Turbofogger, Atomist) met een groter spraybereik, een lagere bevochtiging en de voordelen van sprayers met snoerloze accu (bijv. Maruyama MSB15li DX).

3 interessante eigenschappen:
1. Het gestroomlijnde, compacte ontwerp maakt eenvoudig hanteren en reinigen mogelijk.
2. De ventilator van de FVX-sproeier geeft een 2-3 meter worplengte.
3. Het unieke van de FVX-sprayer is dat de druppels elektrostatisch geladen worden. Daardoor worden ze automatisch aangetrokken naar oppervlakten, waardoor er een compact spraybeeld ontstaat.

fvx-sprayer-Whitepaper_NormalSpray
Normaal spraybeeld

fvx-sprayer-Whitepaper_FVXSpray
Gebruik van de FVX-sprayer: compact spraybeeld

In 2021 en 2022 zijn op pluimveebedrijven testen gedaan om te meten of de FVX-sprayer de alternatieve lichtgewicht, snoerloze sprayer kan zijn waar veehouders en dierenartsen naar op zoek zijn.

Druppelgrootte

Het is belangrijk om te weten wat de druppelgrootte is bij het toedienen van het vaccin. Het geeft een indicatie over het gedrag van de spray en waar de druppels in contact komen met de vogels. Grotere druppels bereiken alleen de ogen, de huid en de veren. Kleinere druppels komen ook in de neus en de bovenste luchtwegen terecht. De kleinste druppeltjes (aërosolen) komen ook in de diepere luchtwegen (bv. longen) terecht, wat een sterkere inentingsreactie geeft.

De druppelgrootte van de FVX-sproeier is 69μ. Dit is een kleinere druppel dan geproduceerd door een rugspuit, en deze druppelgrootte is groter dan geproduceerd door een fogging machine.

Capaciteit per minuut

De capaciteit van de FVX-sprayer is ongeveer 80 ml/min. Het is van belang om deze capaciteit te relateren aan de loopsnelheid in een pluimveestal, in relatie tot het aantal dieren en de hoeveelheid vaccin.
Bijvoorbeeld in een stal met 12.000 dieren moet voor de zekerheid 1000 ml worden gebruikt. Een wandeling van 10 minuten met 800 ml werd geschat en bleek voldoende te zijn.
70-80 ml/min = 4200 – 4800 ml/uur.

Accu

De batterij is een 14,4Volt, 4,0 Ah batterij. Deze batterij is overal verkrijgbaar (voor elektrisch gereedschap) en kan gemakkelijk worden vervangen. Met de batterij kan 4 uur continu spuiten. De sprayer verbruikt 30 Watt.

Testen

Testresultaten FVX-sprayer ND vaccin Nobilis ND (C2+Clone 30)
Op een opfokbedrijf voor vleeskuikens waar de FVX-sprayer is getest, zijn de kuikens gevaccineerd voor bescherming tegen ND-virus met Nobilis ND C2 en Nobilis ND Clone 30 vaccins van MSD Animal health. Voordat deze toepassing plaatsvond, is overleg gepleegd tussen alle belanghebbenden om alle mogelijke scenario’s te bespreken.
Deelnemende belanghebbenden:
Dierenartsenpraktijk: Veterinair Centrum Someren, Dhr. Andre Steentjes, dierenarts, Dhr. Erik van Geloof, dierenarts en Dhr. Luc Snoeijen, dierenarts
Pluimveebedrijf: Kemperman Pluimvee, Dhr. Joost Kemperman
Laboratorium: Royal GD Deventer, Prof. Dr. Sjaak de Wit en Dhr. Teun Fabri, dierenarts
Vaccin leverancier: MSD Animal Health
Voerbedrijf: ABZ-diervoeding, Stein van den Borne
Leverancier FVX-Sprayer: Veugen Technology, Rob Veugen

Een speciaal dank aan Mr. Andre Steentjes, DVM, die moeite heeft gedaan om deze testen te begeleiden, alle belanghebbenden bij elkaar te brengen en het protocol voor de testen op te stellen. Deze testresultaten maakten de dierenartsen en de veehouder enthousiast om de FVX-Sprayer voor meer toepassingen te gebruiken.

Test TRT vaccinatie met Nobilis Rhino CV
Op hetzelfde bedrijf is ook een vaccinatieproef uitgevoerd om bescherming te bieden tegen TRT, beter bekend als het gezwollen kopsyndroom. Overleg tussen alle belanghebbenden heeft plaatsgevonden voordat de toepassing plaatsvond om alle mogelijke scenario’s te bespreken. Dhr Luc Snoeijen, dierenarts: Wat mij betreft een passend resultaat voor deze ‘vaccinatieproef’, waaruit blijkt dat de FVX-Sprayer met het vaccin Nobilis Rhino CV kan worden ingezet voor een succesvolle TRT-vaccinatie.

Wie kan gebruik maken van de FVX-Sprayer?

De FVX-Sprayer wordt getest ter vervanging van aërosolbehandelingen bij diverse pluimveebedrijven. Wij denken dat het gebruikt kan worden voor vaccinaties waar al vergelijkbare druppelgroottes worden gebruikt met verneveling en fijne spuitapplicaties. Dit kan voor toepassingen op opfokbedrijven, fokbedrijven, en op bedrijven met eendagskuikens. Informeer bij uw dierenarts/leverancier naar de mogelijkheden van het vaccin of overleg met ons. Mogelijk hebben wij na publicatie van dit artikel al meer ervaring met nieuwe toepassingen. Wij zijn altijd benieuwd naar andere toepassingen, vaccins, bedrijven en andere soorten dieren.

Meer weten? Een volledige versie van dit whitepaper is beschikbaar.
Met testresultaten en druppelgrootte metingen

Benieuwd naar de eigenschappen?
FVX-Sprayer

Copyright Veugen Technology B.V. - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring - Website door Bonsai media